Skola sākusies: Bērnu psiholoģe atklāj, kā iemācīt bērnam agri celties

Septembris ir mācību gada sākums un jauns režīms pēc brīvdienām. Tas ir laiks, kad viss notiek it kā pirmo reizi: agra pamošanās, mājasdarbu pildīšana utt.

Tāpēc bērnu psiholoģe pastāstīja, kā izdzīvot šo skolas adaptācijas laiku un iemācīt bērnam agri pamosties uz skolu.

Vasaras brīvdienas ir izklaides un atpūtas laiks, kad var doties izklaidēties līdz vēlai stundai, gulēt iet vēlu naktī un ir maz stresa un darba slodzes. Tomēr trīs vasaras mēneši aizlido diezgan ātri un tāpēc ir jābūt pacietīgam un no jauna jāveido un jākontrolē sava skolēna režīms.

Bērnu psihologs iesaka vairākas darbības, kas palīdzēs bērnam no rīta pamosties bez asarām un dusmu lēkmēm.

Ieviesiet rituālus

“Jūs varat izmantot noteiktus rituālus un rutīnas: bērns ēd vakariņas, iet dušā vai vannā, veic dažādus higiēnas rituālus un tikai tad iet gulēt. Varbūt jums ir tradīcija lasīt grāmatu, kādu literatūru vai dalīties ar to, kā pagāja diena. Tas bērnam būs konkrēts atskaites punkts, ka ir pienācis gulētiešanas laiks. Noteiktas tradīcijas un rituāli – un jūsu bērns iet gulēt laicīgi,” – iesaka ārsts.

Lasi vēl: Saimnieces, ņemiet vērā: 7 noteikumi balto drēbju kopšanai

Visbiežāk bērns no rīta nevar pamosties, jo viņam ir izjaukta rutīna un viņš iet gulēt vēlu, tāpēc šie rituāli ļaus laika gaitā to labot.

Nolieciet prom visus gadžetus

“Ir jāievēro miega higiēna, kas ietver pilnīgu ierobežojumu 2 stundas pirms gulētiešanas skatīties televizoru, sīkrīkus, spēles, multfilmas. Tas attiecas ne tikai uz bērniem, bet vēlams arī uz pieaugušajiem, lai nervu sistēma pilnībā spētu iemigt un atpūsties,” iesaka psiholoģe.

Multiplikācijas filmu skatīšanās pirms gulētiešanas negatīvi ietekmē bērna nervu sistēmu, viņš kļūst kaprīzs, aizkaitināms, atsakās no miega un ierastajām vakara procedūrām.

“Pirms gulētiešanas vēlams nerīkot aktīvas spēles, lai nervu sistēmai būtu iespēja mierīgi iemigt. Var nodarboties ar radošām aktivitātēm, spēlēt noteiktas galda spēles, lasīt, klausīties audiogrāmatu, ja bērnam tas patīk. Taču nelietojiet aktīvu fizisku slodzi un aktīvas spēles, tādējādi bērnam būs vieglāk pielāgoties agrai gulētiešanai,” saka eksperte.

Cel bērnu ātrāk

“Lai bērnam būtu vieglāk pamosties, es iesaku sākt modināt bērnu nedaudz agrāk. Vecāki pieļauj rupju kļūdu, kad viņi žēlo bērnu un kavē pamošanās brīdi, un tad bērnam atliek ļoti maz laika pamosties, paēst brokastis, veikt visas higiēnas procedūras un vēl atliek nedaudz laika, lai bērns būtībā pielāgotos darba procesam. Rezultātā skolēns ir nervozs, pārlieku uzbudināts, var būt agresīvs, emocionāls, un tas ir patiešām grūti. Tāpēc, lūdzu, vecāki, ievērojiet miega ritmu, izslēdziet aktīvās spēles un sīkrīkus, nežēlojot pamodiniet bērnu nedaudz agrāk, lai viņš varētu pielāgoties dienas sākumam,” – iesaka psiholoģe.

Uzturs

Tāpat, lai bērns no rīta pamostos labā noskaņojumā un labsajūtā, nebarojiet viņu iepriekšējā vakarā ar vēlu un grūti sagremojamu ēdienu: miltiem, sviestmaizēm, makaroniem, jo tas arī neveicina kvalitatīvu miegu.

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment